Wilde bijen (ook wel solitaire bijen genoemd) leveren een heel belangrijke bijdrage aan de bestuiving van al uw tuinplanten en eetbare gewassen
Wilde (solitaire) bijen zijn al die andere bijensoorten die er naast de honingbij ook nog bestaan. In Nederland hebben we liefst 357 soorten wilde bijensoorten naast de honingbij.
Zij hebben een andere levenswijze dan de honingbij, zij zijn echter minstens zo belangrijk voor de bestuiving van al uw gewassen, bloemen en struiken en bomen, als de honingbij.
Een bijkomend voordeel van wilde bijen is dat zij veel minder steekgraag zijn als de honingbij, dat heeft te maken met hun levenswijze, waarbij ze meer te verliezen hebben dan de honingbij als ze steken. De vrouwtjes van veel solitaire bijensoorten zorgen vaak geheel op eigen houtje voor hun nakomelingen, ze verliezen dan alle mogelijkheden om te zorgen voor nakomelingen. Bedenkt u zich maar eens, u leeft waarschijnlijk al uw hele leven samen met wilde bijen want ineen beetje bloemrijke tuin komen ze zeker voor, maar bent u ooit door een van deze bijensoorten gestoken? Dat is hoogst onwaarschijnlijk.
Wilde bijen kunt u gemakkelijke met een paar kleine hulpmiddelen, zoals een bijenhotel maar ook onverharde paden of het laten bestaan van een oude zandbak, een plaatsje geven in uw tuin. U bevordert daarmee de nestgelegenheid voor deze bijensoorten.
Een ander groot voordeel van het bevorderen van wilde bijensoorten is dat zij wél voor de bestuiving van uw tuin- ,moestuinplanten en fruitbomen zorgen, maar niet in zulk enorme aantallen aanwezig zijn als een kast vol honingbijen waar er gelijk zestigduizend in zitten.
Heeft u dan ook nog een reeks mooie plantensoorten die deze bijensoorten van stuifmeel en nectar voorzien dan zult u ze zeker aantreffen in uw tuin.
Hommels horen ook bij de wilde bijen, het zijn bijensoorten met een dik vachtje, wat maakt dat ze bij kouder weer al kunnen vliegen. Alleen de koningin overleeft de winter, in een muizenholletje, of on een hoopje blad, terwijl van de meeste andere wilde bijen soorten, het jonge bijtje ( in de vorm van de zogenaamde prepop) in het bijenhotel of in het holletje in het zand zal wachten op het volgende jaar om uit te komen.
Wilde bijen worden sterk bedreigd door de cultuur van pesticiden gebruik op onze landbouwgewassen. Door geen gif in uw tuin te gebruiken en met een paar simpele maatregelen levert u een heel belangrijke bijdrage aan het in stand houden van leuke en zeer nuttige diergroep.
Het zijn prachtige diertjes en als u bedenkt dat zij de leveranciers van uw voedsel en uw mooie bloemen zijn, dan is er toch niet mooiers dan ze een klein plekje te gunnen en te genieten van hun vrolijke gezoem.